Αγωγός EastMed: Η κίνηση… Ματ Τσίπρα και Αναστασιάδη στη γεωστρατηγική «σκακιέρα» της Μεσογείου

Πώς αλλάζει το παιχνίδι των γεωπολιτικών ισορροπιών – Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και ο ρόλος του ενεργειακού τριγώνου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Εφικτή ή όχι η μετατροπή της Μεσογείου σε «θάλασσα ειρήνης»;

Η αυλαία της Τριμερής Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Λευκωσία μπορεί να έπεσε την Τρίτη (08/05/2018), ωστόσο οι τρεις χώρες καλούνται πλέον να κάνουν «ταμείο», ειδικά για τις οικονομικές και ενεργειακές προοπτικές που αναμένεται να δημιουργήσει η κατασκευή του αγωγού East Med.

Πρόκειται, κατά γενική ομολογία, για ένα μεγαλόπνοο έργο, με προϋπολογισμό 6 – 7 δισ. ευρώ που θα κατασκευαστεί με πρωτοβουλία της ισραηλινής κυβέρνησης και θα διακλαδώνεται μεταξύ των τριών κρατών, ενώ θα φτάνει μέχρι την Ιταλία. «Είναι ένα εμβληματικό ενεργειακό πρότζεκτ», όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας τον αγωγό EastMed, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται, παράλληλα, με το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, που αφορά στο διαμοιρασμό ηλεκτρικής ενέργειας και πληροφοριών, μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης.

Το εξαιρετικά καλό κλίμα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου καταδεικνύει το γεγονός ότι Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ έχουν τη βούληση να προχωρήσουν το έργο και να «χαλυβδώσουν» μια σημαντική ενεργειακή συνεργασία, η οποία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα

Ο κυριότερος παραλήπτης αυτού του μηνύματος είναι η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία τον τελευταίο καιρό επιδίδεται σε ένα ανηλεές παιχνίδι αμφισβητήσεων και προκλήσεων τόσο στο Αιγαίο όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αυτές, όμως, οι τακτικές της Άγκυρας δεν έχουν καμία θέση σε μια περιοχή που θα έπρεπε κανονικά να επικρατούν οι λογικές της ειρηνικής συνύπαρξης, της ουσιαστικής συνεννόησης και συνεργασίας. Και είναι ακριβώς αυτή η θέση που διατυπώνει εδώ καιρό ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και με την οποία συμφωνούν απόλυτα τόσο ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ιδέα είναι απλή: Το ενεργειακό παιχνίδι πρέπει να έχει κανόνες, που θα πρέπει να τηρούνται απόλυτα κι απαρέγκλιτα από όλες τις πλευρές, χωρίς λογικές «δερβέναγα» και τακτικές στείρου και ανούσιου «τσαμπουκά».

Αυτό διατρανώνουν με τη στάση τους οι τρεις χώρες απέναντι στην Άγκυρα: «Δεν απομονώνουμε κανέναν που παίζει σωστά με τους κανόνες του παιχνιδιού. Μόνοι σας απομονώνεστε, όταν κινείστε εκτός πλαισίου».

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται το καθεστώς Ερντογάν, συνεχίζοντας με τρόπο εμμονικό τις προκλήσεις. Πηγή
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Κοινοποίηση