Δ. Ελλάδα: Μπράβοι χτύπησαν γυναίκες για λογαριασμό τοκογλύφου!

Της κακομοίρας με γνωστό τοκογλύφο στην περιοχή της Αχαΐας μετά την επίθεση που δέχθηκαν ιδιοκτήτες φροντιστηρίου (μάνα και κόρη) για να εξοφλήσουν τοκογλυφικά δάνεια!

Πρόκειται για τοκογλύφο, γνωστό στην πιάτσα και με «ψευδώνυμο» που έχει σχέση με αθλητικές ομάδες και τις συναλλαγές τους με παίκτες (το προσωνύμιο). Άλλωστε και ο ίδιος έχει ανακατευτεί με αθλητικά σωματεία.

Η δράση του ήταν γνωστή στην περιοχή, όμως το τελευταίο γεγονός όταν προσέλαβε μπράβους για να χτυπήσουν μία ηλικιωμένη γυναίκα και την κόρη της… τον έκανε «γνωστότερο» για το πόσο αδίστακτος είναι!

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι μπράβοι τους οποίους πλήρωσε, πήγαν στο σπίτι των δύο γυναικών και άρχισαν να χτυπούν πόρτες και παράθυρα! «Πίεσαν» και χτύπησαν τις δύο γυναίκες ζητώντας επιτακτικά τα χρήματα του εργοδότη – τοκογλύφου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος δεν ασχολείται με κανένα επάγγελμα, προφανώς κάνει τον «εισοδηματία», και όλα αυτά μέσω τοκογλυφικών πράξεων. Τελευταία έχει εμπλακεί και με συγκεκριμένο κόμμα, προκαλώντας την αγανάκτηση συγγενικών του προσώπων και ιδίως ενός, ο οποίος είναι γνωστός συνδικαλιστής στην Αχαΐα.

Οι δύο γυναίκες είναι σε απόγνωση. Φοβούνται δε, πως οι μπράβοι του επιχειρηματία θα «χτυπήσουν» και πάλι. Και ίσως η επόμενη φορά να είναι πολύ χειρότερη.

Η κρίση αύξησε τους τοκογλύφους (όχι μόνο τα ενεχυροδανειστήρια)

Μια από τις πιο επαίσχυντες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος, η τοκογλυφία, τα προ της κρίσης  χρόνια -κυρίως λόγω της άνετης πρόσβασης σε φτηνά τραπεζικά προϊόντα- είχε υποχωρήσει. Ομως, στην περίοδο που διανύουμε, με την οικονομική κρίση να βρίσκεται στο ζενίθ της, με αποτέλεσμα μικρές επιχειρήσεις να  αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οικονομικά μια έκτακτη κατάσταση στις οικογένειές τους, οι τοκογλύφοι αυξήθηκαν. Ουδείς μπορεί να υπολογίσει, έστω και κατά προσέγγιση, τον τζίρο της «δευτερογενούς αγοράς χρήματος» στην Ελλάδα. Οι κρίκοι που οργανώνουν όλη αυτή την τεράστια πιάτσα της τοκογλυφίας είναι τόσο σφιχτά δεμένοι, που κατορθώνουν πάντα να ντύνουν με τον μανδύα της νομιμότητας όλες τις δραστηριότητές τους.

Επιτόκια που αγγίζουν ακόμα και το 70% ή το 80% του κεφαλαίου για ένα χρόνο, απειλές, άνθρωποι στο χείλος των προσωπικών τους περιπετειών, επιτήδειοι, κυκλώματα, ισχυρές διασυνδέσεις με μέλη μαφιόζικων ομάδων, διεφθαρμένοι υπάλληλοι σε τράπεζες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι. Ενας φαύλος κύκλος από τον οποίον αν μπεις δεν βγαίνεις εύκολα. Και δύσκολα βέβαια αποδεικνύεις στα ελληνικά δικαστήρια το «ξεζούμισμα» που σου κάνει.

 

Εκτός από Έλληνες… μπήκαν στο «παιγνίδι» Ρώσοι και Αλβανοί

Έλληνες, Αλβανοί και Ρώσοι είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι τρεις εθνικότητες που ελέγχουν την τοκογλυφία στην Ελλάδα. Οι πρώτοι σταδιακά έχασαν τον έλεγχο του παιχνιδιού καθώς -και εκείνοι- βιώνουν το καθεστώς προβληματικής ρευστότητας. Τα κόλπα είναι πολλά, αλλά δύο είναι τα ισχυρότερα: Μεταχρονολογημένες επιταγές και το σπάσιμο επιταγών. Οι πρώτες αποτελούν ένα αναχρονιστικό τραπεζικό φαινόμενο που το συναντά κανείς στην Ελλάδα και σε κάποιες υποανάπτυκτες τραπεζικά χώρες, όπως η Τουρκία ή το Ιράν. Οι επιταγές αυτές πληρώνονται όχι επί τη εμφανίσει, όπως ορίζει ο ελληνικός νόμος, αλλά επί τη… λήξει της ημερομηνίας που αναγράφουν, βάσει εθιμικού καθεστώτος. Ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο και επικίνδυνο παράθυρο που παρακάμπτει τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τον αντικαθιστά. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τις σπασμένες επιταγές. Ο τοκογλύφος δανείζει σε κάποιον, π.χ., 10.000 ευρώ. Παίρνει μια επιταγή για 13.000 ευρώ η οποία λήγει σε έξι μήνες. Ο τοκογλύφος, με διάφορους τρόπους, την καταθέτει στην τράπεζα η οποία, υπό κάποιους όρους, την εξαργυρώνει αφού τη δέχεται ως εγγύηση. Ετσι, όταν ο τοκογλύφος εισπράξει το ποσόν από τον δανειζόμενο, αγοράζει την επιταγή από την τράπεζα, καθώς με τη νεότερη οπισθογράφηση ο ίδιος είναι υπόλογος σ’ αυτή. Και φυσικά θα κάνει τα πάντα για να εισπράξει τα λεφτά από τον δανειζόμενο για να ξεχρεώσει την τράπεζα. Επίσης, για το ίδιο ποσόν, μπορεί ο τοκογλύφος να πάρει από το θύμα του ανάλογο αριθμό επιταγών, με τις οποίες διαμοιράζεται αυτό που θα εισπράξει στο τέλος. Μπορούμε να φανταστούμε, λοιπόν, τι είναι πιθανόν να συμβεί αν κάτι δεν πάει καλά.

Λόγω της κρίσης συνέβη  το εξής παράδοξο: Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν σε τοκογλύφους και έτσι αυτοί έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τα συγκλονιστικά επιτόκια με τα οποία δανείζουν. Πριν από την κρίση αυτά έφταναν ακόμα και το 10% μηνιαίως, σε ακραίες καταστάσεις. Το συνηθέστερο ήταν γύρω στο 6%.

Μία από τις χειρότερες μεθόδους τοκογλυφικού δανεισμού είναι αυτή της προσημείωσης με ιδιωτικό συμφωνητικό σε συμβολαιογράφο, όπου το θύμα υπογράφει ότι έχει δανειστεί, είτε χωρίς καθόλου τόκο είτε με έναν μίνιμουμ που θεωρείται νόμιμος. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να περιγράφεται στη φορολογική δήλωση και των δύο.

Οι εισπράκτορες μπράβοι!

Η νυχτερινή ζωή της πόλης αντιμετωπίζει κρίση κι έτσι κάποιοι που εργάζονταν «υπηρετώντας» καταστήματα, έπιασαν δουλειά σε… τοκογλύφους! Οι λεγόμενοι «μπράβοι» ανέλαβαν τον ρόλο του εισπράκτορα! Σε πολλές περιπτώσεις επεμβαίνουν, αρχικά με διάλογο, στη συνέχεια όμως… με ξύλο! Και ποιο δεν θυμάται τον «φουσκωτό» που είχε χτυπήσει ακόμη και ιερέα που χρωστούσε χρήματα σε τομκογλύφο της Πάτρας. Με τους μπράβους ο τοκογλύφος αφενός μεν δεν εμφανίζεται ο ίδιος να κάνει τις συναλλαγές και αφετέρου «πιέζει» περισσότερο και ίσως πιο αποτελεσματικά για να πάρει τα λεφτά του. Πηγή

Κοινοποίηση