ΕΝΦΙΑ – Μειώσεις για 3,5 εκατ. πολίτες

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλίδειου Ιδρύματος μεταξύ άλλων ήταν και η μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ έως 50% σε βάθος διετίας.
Η πρόθεση της κυβέρνησης όπως αποτυπώθηκε στην ομιλία του στην ΔΕΘ είναι να ελαφρύνει τους φορολογούμενους από το χαράτσι που στην αρχή βαπτίστηκε ΕΕΤΗΔΕ και μετά μονιμοποιήθηκε από τον δυσβάσταχτο φόρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες για να νομοθετηθούν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ μέσα στον επόμενο μήνα κα η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να κατατεθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Βάση με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την νομοθέτηση των εξαγγελιών Τσίπρα στην ΔΕΘ ο εισπρακτικός στόχος του φόρου ακινήτων για το 2020 θα τεθεί σε 1,8 δισ. ευρώ, από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.


Ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ σε 3,5 εκ. πολίτες
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιτελείου στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ στην οδό Νίκης, το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, προβλέπει την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον φόρο ακινήτων κατά 30%.
Από εκεί και πάνω, το ποσοστό μείωσης θα φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία.
Αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%.
Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο.
Εκτιμάται ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος.
Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση. Πηγή
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.


Κοινοποίηση