Ο ΣΥΡΙΖΑ για να μεταλλαχθεί σε κεντρώο κόμμα θέλει στελέχη και πάγκο

Αργεί, όπως όλα δείχνουν λόγω εσωκομματικών ζητημάτων, ο ιδεολογικός και πολιτικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μάλλον είναι καλό νέο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όσο πιο γρήγορα πάρουν τις αποφάσεις τους εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να τα κάνουν (πάλι) όλα λάθος.

Να ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Στην Ελλάδα από το 1974 και μετά, όλα τα κόμματα που κέρδισαν τις εθνικές εκλογές κυριάρχησαν στον χώρο του κέντρου. Πήραν το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και τα ψήφισε ο μετριοπαθής μεσαίος αστικός χώρος.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο κέρδισε και η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. Οι ψηφοφόροι του κέντρου και οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ψήφισαν τον Κ. Μητσοτάκη γιατί τους απογοήτευσε ο Τσίπρας. Επέστρεψαν στον φυσικό πολιτικό τους χώρο που είχαν εγκαταλείψει στις εκλογές του 2015 για να ψηφίσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους αριστερά.

Όσες αναλύσεις λοιπόν και αν γραφτούν, η πραγματικότητα είναι μια: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές γιατί έχασε τον κεντρώο χώρο.

Πάμε στο σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, ότι θέλει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κεντρώο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Σύμφωνοι μέχρι εδώ. Ενδιαφέρουσα η προοπτική να έχει η ΝΔ ένα ισχυρό, μοντέρνο και φιλο-Ευρωπαϊκό κόμμα απέναντί της. Με ποιους όμως θα γίνει αυτή η ιδεολογική μετατροπή; Με τους υπουργούς που κυβέρνησε ο Τσίπρας; Μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη, ο Τσακαλώτος, ο Σκουρλέτης, ο Παππάς, ο Πολάκης, ο Τζανακόπουλος να μεταλλαχθούν σε στελέχη με κεντρώα χαρακτηριστικά; Όποιος πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι του κέντρου θα ψηφίσουν όλους αυτούς, ας γυρίσει πλευρό να συνεχίσει τον ύπνο του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να μεταλλαχθεί σε ένα κεντρώο κόμμα θα πρέπει να αποκτήσει στελέχη και πολιτικό πάγκο. Ενδεχομένως να υπάρχουν αυτά τα στελέχη. Σημασία έχει ότι δεν έχουν ποτέ αναδειχθεί. Και όσο δεν βγαίνουν καινούργια στελέχη με κεντρώα χαρακτηριστικά ο Τσίπρας δεν έχει καμία ελπίδα να αλλάξει το κόμμα του.

Το ζητούμενο είναι το κέντρο, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και η μεσαία τάξη. Αυτούς με την σημερινή μορφή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους παίρνει μαζί του με τίποτα…

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κοινοποιήστε το άρθρο