Πώς το iPhone στέλνει προσωπικά σας δεδομένα σε τρίτους την ώρα που κυριολεκτικά κοιμάστε

Το ξέρετε πως ορισμένες δημοφιλείς εφαρμογές iOS συλλέγουν προσωπικά δεδομένα χωρίς γνώση των χρηστών;

Μετά την τοποθέτηση ενός λογισμικού παρακολούθησης σε iPhone, έρευνα της Washington Post ανακάλυψε ότι περισσότεροι από 5.400 ιχνηλάτες εφαρμογών έστελναν δεδομένα από τη συσκευή σε τρίτους.

Το εύρος των δεδομένων που συλλέγονται είναι ευρύτατο, με τους trackers να συλλέγουν, μεταξύ άλλων, ευαίσθητες πληροφορίες, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις IP και ακριβή τοποθεσία του χρήστη.

Οι συσκευές παρακολούθησης εφαρμογών είναι πιο… πολυάσχολες τη νύχτα, όταν ο ιδιοκτήτης της συσκευής κοιμάται ή σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν δεν χρησιμοποιείται επί πολλές ώρες ένα smartphone.

Επωφελούνται συχνά από τη λειτουργία ανανέωσης του Background App της Apple, η οποία επιτρέπει στις εφαρμογές να μεταδίδουν δεδομένα όταν δεν χρησιμοποιούνται ενεργά, κυρίως για να βεβαιωθούν ότι είναι ενημερωμένες όταν επιστρέφετε στην εφαρμογή.

Παρόλο που μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών, η έρευνα βρήκε ότι η διαδικασία καταλήγει να διαβιβάζει ευαίσθητες πληροφορίες σε τρίτους όπως Amplitude, Appboy και Demdex.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και μοιράστηκαν με αυτές τις εταιρείες ανήλθαν συνολικά σε 1,5 gigabytes, τα οποία για ορισμένους χρήστες μπορούν να ισοδυναμούν με το ήμισυ των μηνιαίων δεδομένων τους.

Το OneDrive της Microsoft, η Nike, το Spotify, το Weather Channel, η Washington Post, το Yelp, η Citizen και το DoorDash είναι μόνο μερικές από τις πολλές εφαρμογές των οποίων οι trackers κάνουν πολύ δουλειά!

Οι ιχνηλάτες εφαρμογών είναι δύσκολο να μπλοκαριστούν, σε αντίθεση με τα cookies, τα οποία είναι κομμάτια του κώδικα του προγράμματος περιήγησης που σας ακολουθούν στο διαδίκτυο, κυρίως επειδή είναι εύκολο για τους ιχνηλάτες να περνούν απαρατήρητοι, σύμφωνα με την Post.

Πολλές από τις εφαρμογές χρησιμοποιούν ιχνηλάτες για να δουν ποιοι χρήστες κάνουν κλικ, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μετρήσουν τη δραστηριότητα των χρηστών τους σε πιο λεπτομερές επίπεδο.

Η Apple διαφημίζει πως «Ότι συμβαίνει στο iPhone σας, παραμένει στο iPhone σας», ωστόσο, μια έκθεση ανακάλυψε ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών παρακολουθούνται στενά από trackers.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι ιχνηλάτες χρησιμοποιούνται έτσι ώστε εταιρείες να μπορούν να στοχεύουν τις διαφημίσεις πιο αποτελεσματικά στην εφαρμογή.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι ορισμένες εφαρμογές δεν αναφέρουν ρητά ποια δεδομένα συλλέγονται, πόσο καιρό αποθηκεύονται και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Η έρευνα ανακάλυψε για παράδειγμα ότι η εφαρμογή Yelp στέλνει δεδομένα στους ιχνηλάτες κάθε πέντε λεπτά. Η εφαρμογή παράδοσης τροφίμων DoorDash ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιεί εννέα trackers στις εφαρμογές της.

Οι φωνές όσων ζητούν από την Apple που διανέμει το λογισμικό iOS στο οποίο «τρέχουν» αυστηρότερο πλαίσιο, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούνται τα δεδομένα τους, συνεχώς πληθαίνουν.

Πηγή

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Κοινοποιήστε το άρθρο