Ξεκινούν αλλαγές στα εμβόλια Johnson & Johnson και AstraZeneca

Σε έρευνες προχωρούν οι Johnson & Johnson και η AstraZeneca για να δουν κατά πόσο ενδεχόμενες αλλαγές στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να ελαττώσουν ή και να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο κάποιων σπάνιων, αλλά σοβαρών, θρομβώσεων στο αίμα που δυνδέονται με τα σκευάσματα.

Οι φαρμακοβιομηχανίες Johnson & Johnson και AstraZeneca σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτός από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάζονται για την έρευνα και με εξωτερικούς επιστήμονες.

Ταχέως αναπτυσσόμενες ενδείξεις για το πώς σχηματίζονται οι θρόμβοι – εν μέρει από ανεξάρτητους επιστήμονες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά – ενισχύουν τις ελπίδες για τον εντοπισμό της αιτίας (των θρομβώσεων) και ενδεχομένως να υπάρξει ανασχεδιασμός του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με ορισμένες από αυτές τις πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα και είναι κοντά στη διαδικασία. Είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν το καθένα από τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν, είτε εάν αυτό θα είχε νόημα από εμπορική άποψη διευκρίνισαν πάντως οι πηγές.

Eκπρόσωπος της J&J δήλωσε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τη «συνεχή έρευνα και ανάλυση καθώς συνεργάζεται με γιατρούς και παγκόσμιες υγειονομικές αρχές». Από την πλευρά της, η AstraZeneca ανέφερε ότι «συνεργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά πήξης του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση με την κατάλληλη θεραπεία».

Σημειώνεται ότι εκτός από τα επιστημονικά εμπόδια, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτούν αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή στις κανονιστικές εγκρίσεις. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου κλίμακα της πανδημίας και ο επείγων χαρακτήρας της διάθεσης εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να επισπεύσουν τη διαδικασία.


ενεργό link

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Πηγή

Κοινοποιήστε το άρθρο